Αγία Ρούμελη, η γνήσια κρητική ψυχή

agia roumeli, notia Kriti, Krhth, feraggi samarias, Αγία Ρούμελη, Νότια Κρήτη, φαράγγι της Σαμαριάς

Η Αγία Ρουμέλη, ένα μικρό χωριουδάκι με 120 μονίμους κατοίκους, βρίσκεται στη Νότια Κρήτη, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρα, μιας σημαντικής ανεξάρτητης πόλης που άκμασε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το χωριό είναι ήσυχο τον περισσότερο καιρό, εκτός από αργά την άνοιξη και φυσικά το καλοκαίρι που έχει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τους περιπατητές του φαραγγιού. Όμως, μόλις το τελευταίο καϊκάκι με τους προσωρινούς επισκέπτες φύγει από το μικρό λιμάνι, το χωριουδάκι αποκτά πάλι τη συνηθισμένη γαλήνη και την ήμερη ομορφιά του. 


Η πρόσβαση στο χωριό είναι δυνατή μόνο με καΐκια από τη Χώρα Σφακίων, ή την Παλαιοχώρα, την Σούγια και το Λουτρό. Μπορεί επίσης κανείς να φτάσει στο χωριό με τα πόδια, διασχίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς, ξεκινώντας από το οροπέδιο του Ομαλού. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες επιλέγουν αυτόν τον σχετικά δύσκολο, αλλά δημοφιλή τρόπο για να φτάσουν στην Αγία Ρουμέλη. Και αν είστε αρκετά γυμνασμένοι, τότε μπορείτε να έλθετε εδώ περπατώντας από τη Χώρα Σφακίων ή την Παλαιόχωρα ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό περιπατητικό μονοπάτι Ε4. 
Η παραλία του χωριού, από ψιλό σκουρόχρωμο βότσαλο, είναι πολύ καλή και τα νερά κρυστάλλινα. Ιδιομορφία της περιοχής είναι ότι προστατεύεται από τους ανέμους λόγω του ψηλού ορεινού όγκου που στέκει δυτικά και βόρειά της. Ιδιαίτερα οι δυτικοί, βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι που ταλαιπωρούν την νότια Κρήτη και είναι και οι συχνότεροι το καλοκαίρι, δεν προβληματίζουν καθόλου το χωριό!
Η Αγία Ρούμελη λοιπόν, προσφέρεται για γαλήνιες, ήσυχες διακοπές κοντά στη φύση. Δεν υπάρχουν μπαρ, καφετέριες ή νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, παρά μόνο λιγοστά παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια.


Στην Αγία Ρούμελη θα επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας δωρικής πόλης Τάρα που άκμασε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Θα δείτε εδώ τα ερείπια ενός ναού, κατά πάσα πιθανότητα αφιερωμένου στον Απόλλωνα ή στην Αρτέμιδα, καθώς και μια εκκλησία της Παναγίας. Επίσης και τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου στο λόφο κοντά στο χωριό. Σε απόσταση μιας ώρας με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι, βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Παύλου στην ομώνυμη παραλία.
Η Αγία Ρουμέλη εκπροσωπεί ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τόπο χάρη στον γνήσιο κρητικό του φόντο.  Είναι ένα μέρος με δυνατό χαρακτήρα και ψυχή, περιστοιχισμένο από άγρια βουνά που κόβουν την ανάσα και φυσικά το Λυβικό πέλαγος.