Νότια Κρήτη: ένα μέρος που το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ!


 Η Νότια Κρήτη είναι η νοτιότερη ακτή της Ευρώπης και εκτείνεται σε πάνω από 250 χιλιόμετρα του Λιβυκού Πελάγους. Εδώ βρίσκονται οι καλύτερες παραλίες της Μεσογείου -και μερικές από αυτές συγκαταλέγονται και στις καλύτερες του κόσμου- με διάφανα ολοκάθαρα νερά, αλλού βαθιά κι αλλού ρηχά, άλλες ήσυχες ή και μοναχικές κι άλλες κοσμικές, άλλες μεγάλες κι ανοιχτές να αντικρίζουν την απεραντοσύνη του Λιβυκού Πελάγους κι άλλες σαν λίμνη κλειστές και μικρές, απάνεμες και γραφικές. Εδώ βρίσκεται το μεγαλειώδες φαράγγι της Σαμαριάς, και πολλά ακόμη μικρότερα αλλά πανέμορφα φαράγγια, όλα καταπράσινα και με τρεχούμενα νερά, με άγρια ζώα και πουλιά. Ψηλά βουνά με χιονισμένες βουνοκορφές που αγγίζουν τα 2,5 χιλιόμετρα σε ύψος, με όμορφα οροπέδια, με δάση από καστανιές και βελανιδιές, εύφορες πεδιάδες που ευωδιάζουν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές κάθε Ανοιξη, αμπέλια κι ελαιώνες λόφους σε κάθε βήμα, με χιλιάδες είδη φυτών κι εκατοντάδες είδη πουλιών και άγριων ζώων, συμπληρώνουν το αξεπέραστου κάλους φυσικό τοπίο της Νότιας Κρήτης.

Στη Νότια Κρήτη θα θαυμάσετε τα ερείπια μινωικών παλατιών που χτίστηκαν πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, θα περπατήσετε σε ρωμαϊκά πλακόστρωτα, θα προσκυνήσετε βυζαντινούς ναούς, θα εξερευνήσετε φρούρια βενετσιάνικα και τούρκικα, όπου όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, του νησιού με τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.


Μεγάλες και μικρές κομωπόλεις και αμέτρητα γραφικά χωριά, συνθέτουν το σύγχρονο οικιστικό ιστό της Νότιας Κρήτης. Κυριότερες κομωπόλεις και χωριά, η Ιεράπετρα (που είναι και το κυριότερο λιμάνι της Νότιας Κρήτης), ο Άνω Βιάννος, οι Μοίρες, ο Ζαρός, η Γέργερη, το Τυμπάκι, η Αγία Γαλήνη, ο Κεραμές, ο Πλακιάς, η Χώρα Σφακίων, η Παλαιοχώρα. 
Εδώ θα βρείτε μοντέρνα διασκέδαση μέρα και νύχτα, καθώς και πολλές τουριστικές υποδομές, ενώ λίγα χιλιόμετρα παραπέρα δεκάδες χωριά ακολουθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής διαφυλάσσοντας την παράδοση, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.
Στη Νότια Κρήτη, είναι ανεξάντλητες οι διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Κάθε μια από αυτές σας επιφυλάσσει διαφορετικές εκπλήξεις και εικόνες, με απίστευτες εναλλαγές τοπίων. Απολαύστε βόλτες με το αυτοκίνητο ακολουθώντας τις ατελείωτες ακτές, ή σε στενούς δρόμους στην ενδοχώρα που είναι διάσπαρτη με όμορφα μικρά χωριά. Περπατήστε τα φαράγγια της ή ανεβείτε στις κορυφές των βουνών της. Κολυμπήστε στις παραλίες της, κάντε θαλασσινά σπορ, φορέστε μια μάσκα και ανακαλύψτε τη μαγεία των βυθών της ή απολαύστε τη ζέστη του ήλιου ξαπλωμένοι στην αμμουδιά, επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους, κάντε εκδρομές στα κοντινά μικρά νησάκια (Γαϊδουρονήσι, Γαύδος, Γαυδοπούλα).


Στις παραλίες της Νότιας Κρήτης, τις νοτιότερες ακτές της Ευρώπης, το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, στις κορυφές των ψηλών βουνών της, υπάρχει χιόνι από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη!
Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Νότια Κρήτη, ο Απρίλης, ο Μάης και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, που η ζέστη είναι ακόμη ήπια, ο κόσμος λίγος, αλλά θα βρείτε και πιο χαμηλές τιμές σε δωμάτια και τουριστικές υποδομές