Παλαιοχώρα Χανίων: η πριγκιπέσσα του Λιβυκού!

νοτια Κρητη, Παλαιοχώρα, Παλιοχώρα, Κρητη, Χανια, νοτιοδυτικη Κρητη, notia kriti, palaiochora

Η Παλαιοχώρα είναι μια γραφική, παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη ανάμεσα σε δυο πανέμορφους μεγάλους κόλπους, στα δυτικά παράλια της νότιας Κρήτης. Απέχει 70χλμ από τα Χανιά και 200χλμ από το Ηράκλειο. Λόγω της ομορφιάς του τοπίου και των υπέροχων παραλιών της, το καλοκαίρι έχει έντονη τουριστική κίνηση αλλά και ανάλογες υποδομές. Την άνοιξη όμως και το φθινόπωρο, έχει ηρεμία και προσφέρεται για ήσυχες, γαλήνιες διακοπές.
Πιθανολογείται ότι η Παλαιοχώρα, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Καλαμίδης. Το 1278 ο Ενετός Δούκας Μαρίνος Γραδενίγος έχτισε το ιστορικό Καστέλλο Σέλινο σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα προς το Λυβικό Πέλαγος, που βρίσκεται σε επαφή με το χωριό, το οποίο σήμερα ονομάζεται Φορτέτζα.



Η μικρή χερσόνησος που είναι χτισμένη η Παλαιοχώρα, είναι προέκταση των όμορφων λοφοσειρών, που προστατευτικά την περιβάλλουν από δυνατούς εποχιακούς βοριάδες, τα γνωστά μελτέ­μια. Οι λόφοι αυτοί, που βρίσκονται βόρεια της Παλαιόχωρας, έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά και χάρη και με την παρουσία τους πλουτίζουν το φυσικό τοπίο. Αυτή η εναλλαγή ορεινών λοφόσειρών και όγκων, με χαμηλή βλάστηση αρωματικών θάμνων και φυτών, το σπάνιο και κάπως άγριο αυτό τοπίο, δίνει τη θέση του σε ένα επίπεδο και ήμερο άπλωμα, τον κάμπο της Παλαιοχώρας. Τα όριά του ασύμμετρα περιορίζει και καθορίζει η θάλασσα του Λιβυκού.
Από τη μια, ο δυτικός κόλπος, που ορίζεται από ένα όμορφο τεχνητό λιμάνι με το ναυτικό φάρο να προεξέχει πάνω σε μια νησίδα. Συνέχεια της ακτής αυτής είναι η ήμερη περιοχή της παχειάς άμμου. Μια απέραντη, πεντακάθαρη, αμουδερή παραλία, στην οποία μόνιμα κυματίζει η γαλάζια σημαία. Καθώς τους θερινούς μήνες δέχεται χιλιάδες λουομενους, είναι μια οργανωμένη παραλία με όλες τις ανέσεις.
Λίγα μέτρα πιο πέρα -στα δεξιά- ο ανατολικός κόλπος, διαφέρει λες και απέχει μίλια από τον πρώτο. Έχει βότσαλα και βράχια κι όχι άμμο. Απέναντί του έχει τον ορεινό όγκο της Μαδάρας (Λευκά Όρη). Στη μεγάλη αυτή παραλία, υπάρχουν σημεία που κολυμπούν και γυμνιστές. Η προβλήτα που βρίσκε­ται στον κόλπο αυτό εξυπηρετεί όσους θέλουν να επισκε­φθούν τη Σούγια, την Αγία Ρούμελη, το Λουτρό, τη Χώρα των Σφακιών, τη Γαύδο και το Ελαφονήσι.


Οι παραλίες της παλαιοχώρας είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου και συγκαταλέγονται ίσως και στις καλύτερες του κόσμου! Απλώνονται μέχρι και 18 χλμ δεξιά και αριστερά από την πόλη.
Η Παλαιόχωρα είναι μια γνήσια ελληνική γωνιά που ο επισκέπτης δεν γίνεται αντικείμενο “τουριστικής” εκμετάλλευσης και απολαμβάνει με ησυχία την ανθρωπιά, την κρητική φιλοξενία, την ανεπανάληπτη φύση, τις διακοπές του. Έχει την ευκαιρία να επισκευτεί αρχαιολογικούς και ιστορικους τόπους, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, μουσεία. Τα βράδυα, οι δρόμοι της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα και τα άλλα μηχανοκίνητα οχήματα και παραδίδονται στους πεζούς.
Το κλίμα της Παλαιόχωρας από τις αρχές Μαΐου μέχρι τέλους Οκτωβρίου είναι θερμό και η θερμοκρασία της θάλασσας το Μάιο και τον Οκτώβριο είναι υψηλότερη απ’ ότι είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε βορειότερες χώρες της Ευρώπης. Ουσιαστικά το καλοκαίρι εδώ κρατάει όλο το χρόνο και μπορεί κανείς να απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα, ατενίζοντας στο βάθος τα χιονισμένα Λευκά Όρη!
Ο χειμώνας είναι ευχάριστος. Το ύψος των βροχοπτώσεων είναι περί­που 400 έως 450 χιλιοστά κατ’ έτος. Η μέση θερμοκρασία είναι 19,5° ενώ η μέγιστη το καλοκαίρι φτάνει στους 41°.

Στην παλαιοχώρα υπάρχουν όλες η απαραίτητες υποδομές για μια άνετη διαμονή. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία. Επίσης, υπάρχουν υπηρεσίες όπως:
Αστυνομικό Τμήμα, Τελωνείο, Λιμενικός Σταθμός, Υγειονομικός Σταθμός, ιδιωτικός γιατρός, Φαρμακεία, Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, γραφεία ΟΤΕ και ΕΛ.ΤΑ, καθώς και Κοινοτικό Γραφείο Πληροφοριών.



Από την Παλαιοχώρα υπάρχει πρόσβαση και στα τρία φαράγγια της Νότια Κρήτης, της Σαμαριάς, της Αγίας Ειρήνης, και Άνυδρης που είναι και το κοντινότερο. Επίσης, πολύ κοντά βρίσκεται και η αρχαία Λισσός.