Μάταλα: η πολιτεία των "παιδιών των λουλουδιών".

 νοτια Κρητη, Ματαλα, Κρητη, Φαιστος, Ηρακλειο, notia Kriti, notia Krhth, Matala

Μάταλα είναι παραθαλάσσιο χωριό στη Νότια Κρήτη, στον κόλπο της Μεσσάρας. Απέχουν μόλις 75 χλμ από το Ηράκλειο (διεθνές αεροδρόμιο, λιμάνι). Στην αρχαιότητα υπήρξε επίνειο της Φαιστού - της μεγάλης και λαμπρής Μινωικής πολιτείας- στα ερείπεια της οποίας βρίσκεται πολύ κοντά. 
 
Το χωριό καταλήγει σε μια υπέροχη παραλία, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται άλλες δυο -εξίσου υπέροχες- η παραλία Κόκκινη Αμμος και η παραλία Κομμός. Και οι τρεις παραλίες είναι τόποι ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Natura 2000. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, βρίσκεται η δυσπρόσιτη αλλά μαγευτική παραλία του αγιοφάραγγου, επισκέψιμη όμως εύκολα με βάρκα.
Η παραλία του χωριού είναι μεγάλη (250 μέτρα μήκος και 45 πλάτος) και στη μισή παραλία φύονται αλμυρίκια. Στους γύρω βράχους υπάρχουν τεχνητοί, σπηλαιώδεις χώροι (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένοι στον βράχο. Μερικοί έχουν δωμάτια, σκαλιά και παράθυρα και φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν σαν κατοικίες. Μέσα στις σπηλιές βρέθηκαν και τάφοι ελληνορωμαϊκών και πρωτοχριστιανικών χρόνων. Υπάρχουν ακόμη σπήλαια που μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς με βάρκα.


Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για πολλούς αιώνες, μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι χίπις τις ανακάλυψαν και κατοίκησαν σ' αυτές για αρκετά χρόνια. Μετά ακολούθησαν και άλλοι, μεταξύ τους και κάποιοι διάσημοι, όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Τζόνι Μίτσελ, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στίβενς.

Σήμερα τα Μάταλα δεν είναι πια αυτό που ήταν στη δεκαετία του '60. Απέχουν πολύ από το μικρό χωριό που μάζευε τους χίπις που πριν έρθουν εδώ τραγουδούσαν στο Woodstock για έρωτα και ειρήνη ή διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
Σήμερα τα παιδιά των λουλουδιών δεν μένουν πιά στα Μάταλα, αλλά έχουν δώσει τη θέση τους σε χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο που έρχονται εδώ για να δουν ένα θρυλικό μέρος, να γευτούν κάτι από την γοητεία του παρελθόντος, να απολαύσουν την ομορφιά της άγριας φύσης και τις καταγάλανες θάλασσες, να θαυμάσουν τα μινωικά ανάκτορα της Φαιστού, να γνωρίσουν την πλούσια παράδοση της Κρήτης στα τριγύρω χωριά, που διατηρούν ακόμη την αυθεντικότητα και το ιδιαίτερο χρώμα τους.
Υπάρχουν ικανοποιητικές τουριστικές υποδομές -ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες- και χιλιάδες κρυμένες λεπτομέρειες που δημιουργούν μια προσωπική ιστορία για τον καθένα: τα δικά σου Μάταλα είναι εκεί και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!